Använd limfog till dina byggprojekt

Allt fler får upp ögonen för hur givande det är att ägna sig åt byggprojekt. Vissa väljer att ta itu med större projekt, som att bygga friggebodar eller förråd. Andra väljer något mindre byggprojekt och snickrar till exempel möbler. Då kan limträskivor vara det perfekta materialet att arbeta med.

Fördelar med att använda en limträskiva

Hur kommer det sig då att just limträskivor är fördelaktiga att jobba med? Det finns flera skäl till detta. Det kanske allra främsta skälet är att dessa träskivor är hållbara. Det gör att de passar bra till flera olika typer av projekt. Det är också lätt att jobba med limträskivor, något som gör att många väljer dem. Att formen inte förstörs speciellt lätt är naturligtvis också en faktor som talar för användning av limfog.

Då är limfog det perfekta materialet

Naturligtvis är det inte alltid ett optimalt val att använda limfog. Det beror helt på vilken typ av projekt du ska ta itu med. Vissa gånger är limträskivor det givna valet, andra gånger kan det vara bättre att satsa på något annat. Det finns dock gott om tillfällen då just limfog kommer att förenkla för dig. Här ska vi ta en titt på några sådana projekt.

Dags att bygga hyllor

Det finns vissa typer av möbler som behövs i varje hem. Ett sådant exempel är hyllor av olika slag. Förvaring är något som alla behöver, om än i olika utsträckning. Det går naturligtvis att gå till en möbelbutik och köpa färdiga hyllor eller hyllplan. Nackdelen med detta tillvägagångssätt är att den möbel du får inte är unik. Dina möjligheter att vara med och påverka hur möbeln ska se ut är också begränsade. Just därför väljer allt fler att snickra sina egna hyllor. Om du också bestämmer dig för att göra det, är limfog det bästa material du kan tänka dig. Det är lättarbetat, vilket naturligtvis är en stor fördel. Dessutom tål limträskivor rejäl belastning. Formen förändras inte även om du placerar en rad föremål på hyllplanet. Oavsett om du vill ha en bokhylla eller en hylla till förvaring av leksaker, kan alltså limträskivan vara till hjälp.

Bygg ett eget matbord

Att bygga ett eget matbord kan vara ett givande projekt. Matbordet är en möbel som verkligen tar plats i ett hem. Det är också en möbel där de flesta familjer tillbringar en hel del tid. Matbordet blir ofta en samlingsplats, där barnen gör sina läxor och där det spelas sällskapsspel. Därför är det så klart viktigt att ha ett bord som alla i familjen trivs med och tycker om. Visst finns det gott om möbler i butikerna, men det är trots det inte helt lätt att hitta något som verkligen passar in. Om du har särskilda krav och önskemål kring hur bordet ska se ut och vara format, kan det enklaste vara att snickra ett bord själv. Även här är limträskivor helt rätt material att använda. I och med att det finns limfog i olika material, går det lätt att hitta något för varje hem.

Limträskivor i olika material

Limfog finns i olika material. Det går att hitta en limträskiva av furu, vilket är det allra mest hållbara alternativet. Du kan även använda limfog av ek eller bok. Egenskaperna hos träskivorna kan variera beroende på val av material, vilket det naturligtvis är viktigt att komma ihåg. Om du planerar att genomföra ett projekt som verkligen ställer stora krav på hållbarhet, kan limfog av furu vara det bästa valet. Det finns dock gott om situationer där ek eller bok går precis lika bra att använda. Fundera över vad det är du vill åstadkomma, och vilka egenskaper som är viktiga. Då blir det betydligt enklare att välja rätt limträskiva.