3 Saker du inte visste om åkgräsklippare

Varje sommar är det många gräsklippare som är igång och låter runtomkring i landet. Vare sig du är på jakt efter en sprillans ny åkgräsklippare från märket Gianni Ferrari eller Melex så kommer du gilla den här artikeln. Vi har sammanställt några roliga och intressanta fakta om gräsklippare som du garanterat inte visste om!

1: Världens första gräsklippare

Den första gräsklipparen uppfanns så tidigt som år 1827 av den brittiske ingenjören Edwin Budding. Men det tog ända tills 1902 innan den första bensindrivna gräsklipparen blev producerad för kommersiellt bruk. Medan Sveriges första gräsklippare av motortyp blev utvecklad av märket Klippo år 1954. Idag är det vanligt med robotgräsklippare i Sverige. Men det många inte vet om är att den redan uppfanns år 1995 av självaste Husqvarna. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt framåt och numera finns det alltifrån soldrivna robotgräsklippare till åkgräsklippare med avancerade tekniker och funktioner.

2: Ljudet från gräsklipparen

Vissa tycker att det är ett lugnande ljud, andra hatar ljudet. Oavsett vad, visste du att ljudet från din åkgräsklippare inte kommer från själva motorn? Utan istället kommer ljudet främst från självaste skärbladen som klipper gräset.

3: Olika typer av åkgräsklippare

Det finns främst två typer av åkgräsklippare: Åkgräsklippare med en mittmonterad klippare och frontmonterad åkgräsklippare. Den förstnämnda, även kallade för trädgårdstraktorer, fungerar utöver att klippa gräset med även som små trädgårdstraktorer med hjälp av tillbehör. Exempelvis finns det vagnar, plogar och gödnings spridare som du kan montera på åkgräsklipparen.

Viktigt att tänka på vid köp av en åkgräsklippare

Åkgräsklipparna är antingen tvåhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. Varav fyrhjulsdrivna är dyrare, men bättre vid kuperade gräsytor. Om du söker efter grönytemaskiner är Gianni Ferrari ett bra val. De tillverkar professionella markvårdsmaskiner passande för en rad av ändamål, prefekt för golfbanor och kyrkogårdar.